Framåtriktade frågeställningar kring ledarskap

av | 8 juli, 2021

Jag tänker mycket och ofta på ledare och deras väl och ve. Förhoppningar, målsättningar, störningar på vägen. Min erfarenhet är att ledare som verkligen vill lyckas i sitt ledarskap – för sig själva, teamet, hela verksamheten, och vare sig ledaren är erfaren eller ny  – överlag reflekterar mycket och har många frågor snurrande i huvudet.

Vanliga frågeställningar (och snabba tankar på några)
– Vad gör en bra ledare? (Leder sig själv väl och väljer synsätt, på sig själv och sin omvärld.)
– Vad är bra ledaregenskaper? Eller ska vi hellre prata bra ledarskapsbeteenden? (Ja det ska vi. Beteendet är det andra upplever av dig och det går att utveckla.)
– Vad är ledarskap, egentligen? (En (p)åverkansprocess)
– Vi har blivit uppköpta och jag har inget förtroende för mina nya kollegor. Hur gör jag nu?
– Alla pratar om psykologisk trygghet, hur skapar jag det? (Börja med att kika på detta webinar https://www.youtube.com/watch?v=3KPB0Rh-txs)
– LG behöver vara en vattentät grupp. En läcka kan orsaka stor skada. Hur skapar vi full tillit?
– Vilken ledarstil passar mig? Är det ens intressant med en ”stil”?! (Nej.)
– Jag vill börja hösten på ett bra sätt med teamet, vad kan vi göra?
– Våra mål är skyhögt satta; hur får jag med mig gänget?

Listan är oändlig. Personligen tycker jag det är helt underbart att följa engagerade ledares funderingar, viljeyttringar och reflektioner. De vittnar om så mycket bra saker för så mångas räkning, och jag lever ju för att skapa affärsnytta.

Så vad göra och hur? Ledarskapsutveckling är mitt expertområde. Jag sitter på många av svaren och du själv sitter på fler än du kanske tror. Framför allt känner du din verksamhet. Som regel skapar mina uppdragsgivare och jag vägen fram tillsammans, självklart med stöd i beprövad erfarenhet och vetenskap. Och precis som på vilken arbetsplats som helst blir det både bäst och roligast så.

Tillsammans är vi helt enkelt starkare. Vill du dryfta något eller veta mer om något specifikt i listan ovan, maila till hello@paxamare.se eller ring mig på +46 (0)706 35 01 02. Läs gärna mer om exempelvis Mastermind/Ledarforum eller Coaching som väg framåt. Tack och hej!