Ledarskap i en transformativ tidsålder

av | 4 juli, 2020

Jag tänker tillbaka på Jonas Dahls webinar ’Ledarskap i en transformativ tidsålder’. Jonas forskar kring detta på Handelshögskolan i Stockholm och är i övrigt en erfaren ledarskapsutvecklare. I slutet finns länkar och lästips. Framgångsrika företag hanterar att:

Miljön kännetecknas av VUCA
o Volatile – Skarpa kurvor; omgivningen kräver att du reagerar snabbt på oförutsägbara förändringar utom din egen kontroll
o Uncertain – Vi behöver agera utan att veta exakt hur det ska bli
o Complex – Miljön är dynamisk med komplexa beroendeförhållanden
o Ambiguous – Utanför mitt eget expertområde, o-familjära omgivningar

Den viktigaste ledarförmågan är att utveckla sitt eget mindset, sin egen inställning. Vi skiljer på Fixed mindset och Growth mindset och vi har olika mycket av båda. Bli kompis med ditt Fixed mindset och notera när det hindrar dig, så har du redan påbörjat vägen till att ha mer av Growth mindset. Och ja, livet blir enklare med mer av Growth mindset.

Psykologisk trygghet är grunden i vad en ledare behöver skapa i sitt team. Det är en strategisk fråga och kräver arbete. I korthet handlar det om att individen ska kunna ge uttryck för allt som hen är, utan rädsla för att det ska komma tillbaka på ett negativt sätt. Skapa tillåtande miljöer och lyssna aktivt.

Just psykologisk trygghet har varit något av en snackis men det finns mycket forskning och kunskap om vad det skapar, och jag tror ändå att begreppet talar till oss alla. När vi mår bra, känner oss trygga och står stabila levererar vi bra.

Tips
Se det här webinariet om 10-poängaren, som skapar själva grundplattformen för psykologisk trygghet

Googla “Att dela eller inte dela erfarenheter – det är frågan” och/eller
“Sharing experiences of failure at work – enablers and barriers”
Jonas Dahls och Andreas Werrs arbete i pdf-format

Googla Amy Edmondson, Novartis Professor of Leadership and Management, Harvard Business School och ta del av en ocean av lärdom.

Dealing with VUCA world” Dr Vidya Hattangadi, Professor of Strategic Management, Maratha Mandir’s Babasaheb Gawde Institute of Management Studies

Vill du också ta din ledarskapsutveckling till nästa nivå? Kontakta mig här, jag ser fram emot att höra av dig!